Temat szkolenia

Kucharz

Najbliższe terminy

Lublin

16.05.2024 (czw.), 16:00

Zamość

23.05.2024 (czw.), 09:00

Biała Podlaska

20.05.2024 (pon.), 08:00

KURSY REALIZUJEMY RÓWNIEŻ W KAŻDYM MIEŚCIE NA TERENIE CAŁEJ POLSKI

Informacje

Liczba godzin

80

Cena

Lublin: 3500 +koszt egzaminu czeladniczego PLN
Zamość: 3500 +koszt egzaminu czeladniczego PLN
Biała Podlaska: 3500 +koszt egzaminu czeladniczego PLN

Kurs dostępny bezpłatnie z dofinansowaniem KFS lub BUR

Dowiedz się więcej:
tel. 531 191 181
lub
tel. 500 177 049

Cel i korzyści ze szkolenia​

Szkolenie z dofinansowaniem z BUR znajdziesz: Wyszukiwarka usług – Baza Usług Rozwojowych – PARP
Sprawdź aktualne terminy naboru BUR w poszczególnych województwach Dofinansowanie – PARP – Centrum Rozwoju MŚP

Uczestnicy nabędą wiedzę i umiejętności praktyczne z zakresu gastronomii, przygotowania stanowiska pracy, obróbki wstępnej surowców, technik sporządzania zup, dań podstawowych. oraz dekoracji stołów.

Nasz program przygotuje Cię również do egzaminu czeladniczego, otwierając drzwi do pełnoprawnego bycia kucharzem. (przystąpienie do egzaminu opcjonalne, za dodatkową opłatą).

Oferujemy płatność w ratach dla wcześniejszych zapisów!

Program nauczania​

  • Moduł 1: Podstawowe Wiadomości Z Nauki O Żywieniu Człowieka 1.1. Wprowadzenie do nauki o żywieniu człowieka
    • Rola składników odżywczych
    • Zasady zbilansowanej diety

    1.2. Wpływ żywności na zdrowie

    • Skutki niedoborów i nadmiarów
    • Zasady żywienia w różnych grupach wiekowych

    1.3. Diety specjalne

    • Diety dla osób z alergiami i nietolerancjami
    • Diety dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych

    Moduł 2: Minimum Sanitarne w Gastronomii 2.1. Higiena osobista

    • Zasady utrzymania czystości i higieny w pracy

    2.2. Bezpieczeństwo żywności

    • Przechowywanie, transport i obróbka surowców spożywczych
    • Zapobieganie zatruciom pokarmowym

    2.3. Sprzęt i stanowisko pracy

    • Wymagania sanitarno-techniczne

    Moduł 3: Procesy Technologiczne Stosowane w Produkcji Żywności 3.1. Obróbka wstępna surowców

    • Techniki mycia, obierania, krojenia

    3.2. Gotowanie i smażenie

    • Różnice między metodami przygotowywania potraw

    3.3. Przechowywanie żywności

    • Zasady konserwacji i zamrażania

    Moduł 4: Komponowanie Dań 4.1. Techniki komponowania menu

    • Bilans smaków i tekstur

    4.2. Zasady łączenia składników

    • Harmonia w kompozycji dań

    Moduł 5: Sporządzanie Prostych Dań, Przekąsek, Napojów 5.1. Techniki przygotowywania zup

    • Klasyczne i nowoczesne przepisy

    5.2. Przygotowanie dań podstawowych

    • Potrawy mięsne, rybne, wegetariańskie

    5.3. Przygotowanie przekąsek i napojów

    • Propozycje lekkich posiłków i napojów

    Moduł 6: Dekorowanie Stołów na Różne Okazje 6.1. Sztuka dekoracji stołów

    • Dekoracje świąteczne, bankietowe, codzienne

    6.2. Wybór odpowiednich nakryć stołowych

    • Stylizacje zgodne z charakterem posiłku

    Moduł 7: Zajęcia Praktyczne 
    7.1. Praktyczne zastosowanie zdobytej wiedzy

    • Praca na stanowisku kuchennym
    • Samodzielne przygotowywanie potraw

Wymagania wstępne​

  • aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych

Organizacja kursu​

Szczegółowy terminarz zajęć (np. w konkretne dni tygodnia, w weekendy itp.) jest ustalany wspólnie z zainteresowanymi podczas spotkania organizacyjnego przed rozpoczęciem szkolenia

Certyfikat ukończenia kursu​

Zaświadczenie wydane na podstawie § 23 ust. 4 rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 6 października 2023 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. poz. 2175).
W ramach kursu masz możliwość skorzystania z egzaminu czeladniczego za opłatą i uzyskania kwalifikacje w zawodzie

Dodatkowo w cenie kursu​

skrypt tematyczny, notatnik, długopis, teczka szkoleniowa, odzież ochronna

Termin może ulec zmianie, jeżeli szkolenie nie posiada oznaczenia "potwierdzone".

Uczestnicy otrzymają zaświadczenie o ukończeniu szkolenia zgodne z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. z 2014 r., poz. 622).

Dlaczego Kursor?

  • posiadamy wpis do RIS
  • posiadamy certyfikat jakości usług ISO
  • Posiadamy Akredytację Lubelskiego Kuratora Oświaty
  • Ewidencja Placówek Kształcenia Ustawicznego (rejestr WUP)
  • Nasze zaświadczenie  o ukończeniu szkolenia jest zgodne z wymogami Urzędów Pracy.

Nasze doświadczenie w branży szkoleniowej

Uczymy już od

0 lat

Przeprowadziliśmy

0 + szkoleń

Absolwenci szkoleń

0 +

Jesteśmy wpisani do Rejestru Instytucji Szkoleniowych 2.06/00031/2004

Zapisz się tutaj

Kucharz
Wybierz miasto
Dane uczestnika
Kontakt
Skip to content